Tuesday, September 18, 2012

Imbasan perjalanan


[MUMBLING PERTAMA]
Date:18/9/2012
Time: 2.00 pm

Duduk di kerusi bos cashier sambil menaip bebelan-bebelan dan memerhati pelangganramai orang ni..marketing ckit sure penuh restoran nih
Perkara pertama yang perlu aku terapkan dalam diri 

Hati pelanggan ibarat mentol.Mudah pecah..so handle with care"=).

Minggu ni hampir 2 minggu sudah berlalu..alhamdulillah makin ramai pelanggan bertambah dan makin banyak ilmu dah download..makin ramai pelanggan bermaksud uang rejekinya udah bertambah

Banyak tugasan yang perlu digalas ketika ini
1) Design menu
2) Marketing plan and implementation
3) Invitation card
4) Brochure

Agak memenatkan tetapi inilah perjalanan yang sudah aku pilih…sebab aku percaya dalam kepahitan itu ada kemanisan dan juga dalam kesusahan ada kesenangan .apa yang dah dibelajar harus dipraktikkan..bukan hanya sekadar contengan dan lolongan di kertas exam sewaktu pembelajaran di UiTM malahan diaplikasikan ketika ini..

Nasihat aku kepada adik-adik di UiTM 
belajar jangan hanya berkisarkan pointer”
Ingat taw!!!…pointer itu bukan kiblat mahupun imam yang bakal memimpin perjalanan hidup kita.. .Pointer hanya digunakan sebagai kompas tetapi anda lah penentu dan pemandu arah perjalanan. 

Adakalanya aku merasa kesian kerana ramai pelajar terkejar-kejar pointer ibarat itulah matlamat hidup selamanya..uhhh..

Ah..dah terkeluar tajuk nih

Sambil itu, aku hanya memerhatikan gelagat-gelagat pelanggan.ramai yang datang….cakap je ape muka nak dilihat..semua ado..muka masam,muka rimau,muka nak makan budak..

Selesai sahaja makan…muka rimau yang ganas seperti buaya tadi dah bertukar kancil..itulah petanda pelanggan sudah kenyang(sambil memegang perut)

Date: 9/7/2012
Time: 2.36 am

Brip! Brip!

Bb:(1 unread msg)

Aduh siapa pulak hantar message pepagi neyh

“Selamat pagi pihak tunas mekar mengalu-alukan tuan/puan ke walk in interview bg program TM Selangor Siri 4 pada 11 & 12 Jul 2012 jam 8pg- 4.20 ptg brtmpat di pejabat TM, Blok 13 Intekma Resort. Sila bawa bersama salinan IC, Sijil Original Dip/Degree, sijil kurus K’winan, gmbar 2 keping.”

Huh?

Mata yang dipejam mula dicelikkan… 0-o

alah orang Unifi datang..bsambung..

1 comment:

  1. gud job friend..lps ni blh la bkak bsnes sndri dh..aku tmpg mkn je la ek..hee..anyway,congrates ye...npk jln menuju kejayaan tuk hdup ko ni...
    jgn lupe kwn2 kt cni ye.. =)

    ReplyDelete